De huid heeft ongeveer 600.000 cellen per vierkante centimeter, het grootste menselijke orgaan.
Voor sommigen is het alleen het grensorgaan van ons lichaam, voor anderen de spiegel van de ziel. In ieder geval, alleen de huid maakt ons echt zichtbaar en drukt onze individualiteit uit. Reden genoeg om het functioneel veelzijdige orgel onder de loep te nemen en de structuur ervan te begrijpen.
Vanuit de ‘bovengrond’ worden hoorncellen gevormd. Deze zijn aanvankelijk actief zijn in het metabolisme, maar in toenemende mate gehoornd worden op weg naar het oppervlak. Uiteindelijk vormt dit als een gele teennagel het ‘dak’ van ons lichaam. De dode huidcellen van de opperhuid worden bij elkaar gehouden door een soort vetcement (van lipiden van de hoornlaag). Deze cementsubstantie wordt gevormd door de levende, hoornachtige cellen. Het kan daarom gezegd worden dat hoe meer metabolisch actieve cellen aanwezig zijn in de epidermis, hoe beter dit is voor hun functie als een natuurlijke beschermende barrière. Hoe meer dood hoornmateriaal, hoe minder de opperhuid zichzelf kan leveren – en hoe lelijker, grover, grijzer en ouder de zichtbare huidstructuur.
De kwaliteit van de epidermis beslist of de huid fijne poriën heeft en goed gehydrateerd is. Ook bepaalt de epidermis of er een natuurlijke glans jeugdigheid en een uniforme kleur zichtbaar is.
De epidermale “bovenlaag” (basaal membraan) is met kegels verbonden met de dermis. Hoe vaster de epidermis en dermis zijn verbonden, hoe beter. De dermis herbergt fijne bloedvaten, haarwortels met talgklieren, zweetklieren, zenuwen en bindweefsel. Het is het kussen waarop de epidermis ligt. Hoe beter de dermis of het bindweefsel is opgebouwd, hoe steviger en steviger onze huid eruitziet.
Het natuurlijke verouderingsproces, maar ook externe factoren zoals UV-licht, verontreinigende stoffen (bijv. Nicotine) of bepaalde medicijnen, leiden tot een vermindering van het bindweefselkussen. De gevolgen zijn duidelijk zichtbaar aan het oppervlak: diepe rimpels, contourverlies en een over het algemeen moe uiterlijk.